Insemination hemma

Vid en hemmainsemination så sprutar du själv upp sperma i slidan med hjälp av en platsspruta. Det är viktigt att du gör detta när du har ägglossning. Sjukvården kan också hjälpa dig.



insemination hemma

Så gör du en insemination hemma

Innan du gör inseminationen är det viktigt att både du och han som ger sin sperma har testat sig för könssjukdomarna Klamydia och HIV.

Sedan kan du med hjälp av en plastspruta utan nål (som finns att köpa på ett apotek) spruta upp sperman i slidan när du har ägglossning.

Egentligen är det inte svårare än så. Men det är väldigt viktigt att du lyckas pricka in ägglossningen.

Sperman är som bäst efter tre till fem dagars avhållsamhet. Det ska inte heller vara mer än 1,5 timme gammal.

Om du har oregelbunden mens så kan du få hjälp att reglera mensen på en barnmorskeklinik.

Sjukvården kan hjälpa dig

Kom ihåg att vården kan hjälpa dig med insemination. Du behöver alltså inte göra den hemma, om du inte av någon anledning tycker att det är enklare för dig.

Sjukvården kan också hjälpa dig att undanröja eventuella problem med att bli gravid. Prata med en barnmorskemottagning nära dig.

Att tänka på innan

Innan ni gör inseminationen bör du och den blivande pappan diskutera över hur ni vill att er framtida familjekonstellation ska se ut.

Om du som kvinna vill ha barn tillsammans med en annan kvinna – hur kommer då pappans roll vara? Kommer pappan att vara känd eller okänd för barnet? Vem ska vara vårdnadshavare? Hur delaktig vill pappans eventuella partner vara?