✕ Stäng

Upp till 4 års kö till insemination för ensamstående

I Stockholm och Västra Götaland har inte en enda ensamstående kvinna fått behandling med insemination eller IVF sedan det blev tillgängligt i april förra året. Vårdköerna är nu upp till 4 år långa.

Sedan april 2016 har ensamstående kvinnor i Sverige rätt till assisterad befruktning som tidigare endast erbjudits par. Landsting ska därmed erbjuda ensamstående kvinnor upp till sex inseminationer eller tre IVF-behandlingar med donerade spermier kostnadsfritt.

Men enligt en granskning av Dagens Nyheter är väntetider, framförallt i de största vårdregionerna, långa. Så långa att ingen ensamstående kvinna i varken Stockholm eller Västra Götaland ännu har fått en behandling. I Västra Götaland är köerna nu upp till 3-4 år långa för att komma på ett första besök.

Brist på bland annat resurser, personal och spermiedonatorer har bidragit till långa köer. I Stockholm har heller inga privata vårdgivare godkänts av landstinget för att utföra insemination. Därför är det enbart Karolinska universitetssjukhuset som utför behandlingen idag.

I Skåne har däremot kön betats av i snabbare takt, väntetiden är idag lika lång för ensamstående som för par, tack vare politiskt beslut att tillföra extra resurser.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Fler nyheter

Senaste Nytt

 
×