Tänka på innan

Det är mycket du behöver tänka på innan du inseminerar dig. Såsom att kontrollera att du kan bli gravid, testa dig för sjukdomar och öka chanserna för en lyckad insemination.


Tänka på innan

Kontrollera din fertila förmåga

Det kan vara en bra idé att göra en gynekologisk undersökning innan du besöker inseminationskliniken. Med en undersökning kan gynekologen nämligen se din fertila förmåga och därmed kunna se om chanserna för en insemination är goda.

Testa dig för sjukdomar

Det är även krav på att alla kvinnor som ska insemineras har testat sig för klamydia, hiv och hepatit innan och att alla provsvaren är negativa. Det vill säga att kvinnan är frisk från sexuellt överförbara sjukdomar som kan överföras till barnet.

Ta folsyra-tillskott

För att öka chanserna till en lyckad graviditet bör kvinnan som ska insemineras se till att äta tillräckligt med folsyra varje dag redan innan du planerar en graviditet. Rekommendationen brukar ligga kring 400 mikrogram extra om dagen.

Eftersom att det är svårt att få i sig mer folsyra genom kosten rekommenderas det att kvinnan tar folsyra som tillskott.

Öka chanserna att bli gravid

Det kan vara viktigt att tänka på din livsstil när du försöker eller vill bli gravid. Se även över dina matvanor. Kan det vara på grund av att du dricker för mycket kaffe, röker eller snusar som du har svårt att bli gravid?

Övervikt är också en av anledningarna till att många kvinnor och par kämpar med att bli gravida. En sund och balanserad livsstil är A och O för att må bra, men även för att kunna sätta nytt liv till jorden.