Provrörsbefruktning

Om ni har svårt att bli gravida kan en provrörsbefruktning öka era chanser. Provrörsbefruktning är en befruktning av ägget utanför kvinnans kropp. När ägget sedan är befruktat sätts det tillbaka in i kvinnans kropp.


Provrörsbefruktning

Provrörsbefruktning – för vem?

Om du och din partner har försökt att skaffa barn i mer än ett år kan ni då söka hjälp. Provrörsbefruktning är dock sista steget. Innan dess görs det en utredning för att komma fram till varför ni inte blir gravida.

För att få göra en provrörsbefruktning får du som kvinna inte vara äldre än 38-40 år (beroende på klinik) och du som man får inte vara äldre än 56 år.

Innan provrörsbefruktningen

Om ni vill göra en utredning ska ni vända er till en gynekologmottagning. Om ni behöver mer utredningar eller någon behandling skickas ni vidare till en fertilitetsklinik. Där lägger ni tillsammans upp en behandlingsplan. Behandlingen ser annorlunda ut beroende på vad ni har för problem.

Fungerar varken behandling av något tillstånd eller sjukdom som ni har, stimulering av äggstockarna eller insemination kan den sista vägen vara provrörsbefruktning.

Provrörsbefruktning – så går det till

Innan provrörsbefruktning får kvinnan en hormonell behandling. Detta för att ägglossningen ska ske. Genom att mäta hormonerna i kroppen och genom ultraljud kan man avgöra när äggen är som mest mogna. Äggen tas då ut från äggstockarna genom slidan.

Samtidigt som äggen tas ut måste din partner ge ett spermaprov. Om det inte finns en partner utan det är donerad sperma så tas denna ut ur frysen.

Sedan injekteras spermierna in i äggen så att de befruktas utanför kvinnans kropp. När ett ägg är befruktat stoppas det tillbaka in i kvinnans livmoder via slidan. Kvinnan får en hormonell behandling som gör att ägget fastnar i livmodern.

Chansen att lyckas

Chansen är högre för kvinnor under 35 år att lyckas med en provrörsbefruktning. Chanserna är också mycket högre om du har ett normalt BMI. Alltså mellan 20-25. Du får tre kostnadsfria provrörsbesök.

Kostnad

Kostnaderna varierar beroende på vilken landsting du står skriven i. I de flesta landsting är det gratis med de tre första provrörsbefruktningsförsöken. Detta kan dock variera.

Risker

Kvinnor som blir befruktade genom provrörsbefruktning har en högre risk att drabbas av utomkvedshavandeskap. Detta är ett farligt tillstånd som innebär att ägget växer i äggledaren istället för i livmodern. Graviditeten måste då avbrytas.