Äggfrysning

Att frysa in sina ägg är en extra möjlighet att bli gravid när det inte längre går på naturlig väg. Äggfrysning ger dock inga garantier och är dyrt.


Med åldern minskar chansen till graviditet

Embryologist lägga spermier till ägget - Stock Image

När du sedan vill använda ägget så placeras spermier i ägget precis som vid en provrörsbefruktning.

Med åldern minskar vår fertilitet. Men med hjälp av äggfrysning kan du frysa in dina ägg och göra en graviditet möjlig när dina äggceller tagit slut eller har dålig kvalitet.

Vem fryser in sina ägg?

Du kan frysa in dina ägg från det att du är 18 år upp till det att du är 40 år.

De flesta som fryser in sina ägg är runt 37 år. Ofta på grund av att de har varit i en relation som tagit slut när det börjar bli bråttom att skaffa barn. 

Så går behandlingen till

För att frysa in ägg måste du göra en hormonstimulering med hjälp av dagliga injiceringar så som vid IVF. Detta gör att den naturliga hormoninsöndringen blockeras.

Med hjälp av ultraljud och blodprov kan man se när äggblåsorna är lagom stora för att med en spruta få äggcellerna att slutmogna samtidigt. Sedan tas de ut med punktion, alltså en ihålig smal kanyl. Äggen fryses sedan ned väldigt snabbt.

När du vill använda äggen igen

När du och din partner vill ha barn så får mannen lämna spermier. Äggcellerna tinas upp och befruktas med hjälp av IVF.

Chansen att lyckas med graviditeten är ungefär 50 procent i varje cykel. Detta i studier där kvinnor som donerat ägg är 27 år och kvinnor som fick de donerade äggen var 41 år.

Chansen är lika stor oberoende om ägget är färskt eller har varit nedfryst.

Kvinnan får dock inte var äldre än 45 år för att få tillbaka sina ägg. Detta eftersom chansen till graviditet då är mycket liten och att graviditetskomplikationerna är väldigt vanliga.

Är en dyr behandling

En behandling kostar ungefär 30 000 kronor. Samt ytterligare 10 000 för läkemedelskostnader.

Dessutom så rekommenderas du att lämna ungefär tjugo ägg, vilket innebär två behandlingar.

Finns inga garantier

Det finns inga garantier på att detta fungerar för just er. Utan äggfrysning bör istället bara ses som en extra möjlighet.

För att ägget ska bli en lyckad graviditet behöver det nämligen klara av sex olika steg: Överleva frysningen, injiceras med spermie, bli befruktat och med ett fint embryo, ta sig in i livmodern och inte bli missfall.