Insemination – en hjälp att bli gravid

Insemination sker som en hjälp till par, eller ensam kvinna, som inte kan få barn på "naturligt" sätt. En inseminationsklinik kan hjälpa till med insemination av den manliga partners spermier.


InseminationInsemination i Sverige

Insemination sker som hjälp till par, både lesbiska och heterosexuella par, som behöver hjälp med att få barn.

När får jag insemination?

Om du har försökt att bli gravid i över ett år men inte lyckats så kan du få hjälp genom insemination. Lesbiska par kan självklart få hjälp direkt. Samma sak med de som vet att de har ett tillstånd som försvårar graviditet, så som om mannen saknar spermier eller kvinnan saknar äggledare.

Så går det till

Innan inseminationen måste du ha testat dig för vissa sjukdomar såsom klamydia och HIV. Det görs också en utredning på varför du inte kan bli gravid på vanligt sätt. Om du är lesbisk så görs oftast inte denna utredning. Läs mer om utredningen.

Innan inseminationen prepareras också spermierna. Detta innebär att spermierna säras från spermavätskan. Sedan läggs de in direkt i livmodern, med hjälp av en tunn slang, när du har ägglossning.

Insemination kan ske både med den blivande pappans spermier eller med en okänd donator.

Lesbiska par

För att bli inseminerad som ett lesbiskt par måste ni vara sambos eller vara registrerade som partners. Spermierna kommer då från en donator. Båda kvinnorna kommer att räknas som föräldrar oavsett vem som föder barnet.

Pris på insemination i Sverige

Insemination räknas som vanlig vård och kostar lika mycket som en vanlig patientavgift. Det går också under högkostnadsskyddet, så om du behöver många behandlingar så behöver du alltså inte betala mer än 1 100 kronor på ett år.

Ålder

Åldersgränsen kan variera något men ungefär så bör inte en kvinna vara äldre än 38 år när en behandling påbörjas. På privata kliniker kan åldersgränsen vara något högre, ungefär 42 år.

Det är svårare att bli gravid ju äldre du blir. Hos 30-åriga kvinnor blir ungefär 25 procent gravida på första försöket. Men är du över 40 år så har du bara åtta procents chans att lyckas på första försöket.

Insemination för singlar

Från och med april 2016 har ensamstående kvinnor rätt till insemination i Sverige.