Insemination för ensamstående
Ensamstående kvinnor har sedan april 2016 rätt till insemination i Sverige.
Ensamstående kvinnor har rätt till insemination
Från och med den 1a april 2016 har ensamstående kvinnor i Sverige rätt till insemination. Förr var assisterad befruktning en möjlighet enbart för gifta par, sambor och registrerade par i Sverige. Då var det vanligt att ensamstående kvinnor sökte hjälp utomlands, oftast i Danmark, för att skaffa barn på egen hand.
Så går det till
Innan själva inseminationen har du alltid ett samtal där du kan ställa dina frågor om allt. Du måste också ha kontrollerat dig innan så att du inte har några sjukdomar såsom klamydia eller hiv.
Själva inseminationen tar bara en liten stund där spermier läggs in via ett litet rör direkt i din livmoder, när du har ägglossning.
Om du har svårt att bli gravid
Inseminationsklinikerna erbjuder också hormonstimulerad insemination och provrörsbefruktning för dig som har svårt att bli gravid.
Åldern påverkar
Det finns ingen åldersgräns för när du är ”för gammal” för insemination. Däremot så sjunker chansen för att din insemination ska lyckas med åldern. Här följer statistik från inseminationskliniker i Danmark:
- Hos kvinnor som var under 30 år så blev 28 procent gravida vid första inseminationen.
- Hos de kvinnor som var under 40 år så blev 18 procent gravida vid första inseminationen.
- Hos de kvinnor som var över 40 år så blev bara fyra procent gravida vid första inseminationen.
Önskemål om utseende
Du kan ha önskemål på hur donatorn ser ut såsom ögonfärg, längd och hårfärg. Tänk dock på att detta är ingen garanti att barnet får dessa färger. Gener kan hoppa över generationer.
Pris
Du betalar en patientavgift för de undersökningar och behandlingar som du behöver. Priset beror lite på det landsting du vänder dig till. På grund av långa väntetider vänder sig många till privata kliniker men då blir kostnaden betydligt högre.