Frysta ägg är både kostsamt och osäkert

Idag är det möjligt att som kvinna frysa in sina ägg för att kunna få barn senare i livet. Detta är dock en mycket dyr metod som kanske inte fungerar.


Genom att plocka ut och frysa några ägg är det möjligt att förlänga en kvinnans fertilitet. Däremot är äggfrysning dyrt och det går inte heller att garantera en graviditet.

En behandling kostar ungefär 30 000 kronor. Till detta tillkommer även kostnader runt 10 000 kronor för läkemedelskostnader.

Dessutom så rekommenderas det att man har ungefär tjugo ägg i frysen vilket innebär att två behandlingar krävs.

Om du sedan vill använda ägget så måste detta klara sig igenom sex olika steg för att lyckas med en graviditet: Överleva frysningen, injiceras med spermie, bli befruktat och med ett fint embryo, ta sig in i livmodern och inte bli missfall.

Anna Lena Wennberg, verksamhetschef på Nordic IVF Center, poängterar dock till TT att det är viktigt för dem att framföra att det verkligen inte finns några garantier.

– Det här är inte någon försäkring, det kan vara en extra möjlighet, säger hon till TT.

Den vanligaste kunden hos de fertilitetscentrum som erbjuder äggfrysning i Sverige är kvinnor som haft en längre relation som tagit slut när det börjar bli bråttom att skaffa barn.